AKTUELNO

Egipat ima 110 miliona stanovnika i najmoćnija je zemlja na Bliskom istoku. Ovakve zemlje Srbija mora da koristi za saradnju, koja je na uzajamnu dobrobit. Podseća da su Muslimanska braća bila za nezavisnost južne srpske pokrajine, a da je Egipat na glasanju u Interpolu bio uzdržan kada je reč o članstvu tzv. Kosova u Interpolu.

Predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta i lider Jedinstavne Srbije Dragan Marković Palma protekle nedelje boravio je u Egiptu sa delegacijom srpskih privrednika. Kaže da je imao odličnu saradnju sa egipatskom ambasadom u Beogradu i kada je guverner regije Crveno more Ahmed Abdulah prošle godine bio u Srbiji, tražio je da se sretnu.

- Dobio sam tada poziv da u oktobru posetim Egipat, što sam prihvatio. Vodili smo tada više od 30 privrednika i to je bio naš drugi susret. Treći se desio u februaru u Srbiji, a prekjuče se privredno-politička delegacija vratila iz Egipta, iz četvrte posete – kaže Palma za Pink. Egipat, kaže, ima 110 miliona stanovnika i najmoćnija je zemlja na Bliskom istoku. Srbija zato mora da koristi ovakve prijateljske zemlje za saradnju.

Pasivnost je, kaže, postojala godinama, a danas je ponovo pokrenuta saradnja i tokom poslednje posete ovoj zemlji dogovoreno je da srpski artikli koji se uvoze u Egipat imaju prednost u odnosu na iste artikle iz drugih država.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meso, nameštaj, avioni… Sve to uvoze iz Srbije. Zamolio sam da veću saradnju u oblasti izvoza voća i povrća, kao i uvoza mesa. Želimo da ukinemo i vize, ali zasad nemamo sporazum sa njima. Ipak, započeli smo dobru saradnju i odlučeno je sa njihove strane da se u Egiptu u oktobru održe “Srpski dani” – kaže Palma.

Kada je reč o priznanju Kosova od strane Egipta, kaže da je prethodna vlast bila za nezavisnu južnu srpsku pokrajinu, ali nigde ne postoji papir koji dokazuje da su prethodne vlasti nešto potpisale.

Egipat je bio uzdržan na glasanju za prijem Kosova u Interpol, što nije bio slučaj prethodnih godina. Motivisao sam ih i skrenuo pažnju na Srbiju tako što je u Jagodini napravljena voštana figura Nasera, osnivača Pokreta nesvrstanih, i sadašnjeg predsednika el Sisija. Ove voštane figure ne postoje nigde u svetu, sem u Jagodini – kaže Palma. Dodaje da je pozvao egipatske državnike da posete Srbiju i Jagodinu i ističe da oni znaju da poštuju kada se nešto ovako lepo uradi za njih.

Kako kaže, sreo se i sa mlađim bratom Nasera, koji je jedan od veći privrednika u Egiptu, a koji je, kako Marković navodi, bio iznenađen iznenađen što ja on hteo da nastavi nešto što je započeo njegov brat sa Josipom Brozom Titom.

- Svi koji se bavimo politikom nemojte čekati Vučića da vas vuče za rukav, nešto i sami uradite, on radi odlično, ali ne može sve sam - ističe Marković.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini i predstojeću Berlinu, Marković je podsetio na to da je Hašim Tači javno rekao da će tražiti deo Preševske doline, što Srbija nikako ne može da sluša, a kamoli da ispuni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očekujem da će u narednih 10 dana kosovski Albanci doneti neku odluku protiv prava, pravila, jer nekim državama smeta Kina i pozicija koju Vučić ima tamo, pogotovu u regionu. Ljubomorni su na Srbiji i njen napredak i umesto da mi kao komšije sarađujemo, mi se i dalje svađamo, što koriste prvenstveno Hrvati - kazao je Marković.

Ističe da ga brine to što su Evropa i Brisel nemi kada kosovski Albanci naprave nešto mimo sporazuma.

Smatra da nešto slično martovskom pogromu iz 2004. godine nikada više neće smeti da se ponovi i dodaje da će Srbija zaštiti svoje narod u južnoj pokrajini.

Ceo razgovor sa Draganom Markovićem Palmom pogledajte u nastavku:

#Dragan Marković Palma

#Egipat

#Novo jutro

'